Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Iubirea față de oameni ne face buni ca Dumnezeu, a spus PS Emilian Crișanul în Parohia „Sf. Nicolae” Arad-Faleza Sud
(FOTO) Iubirea față de oameni ne face buni ca Dumnezeu, a spus PS Emilian Crișanul în Parohia „Sf. Nicolae” Arad-Faleza Sud
03/10/2021 ⋅ 0 comentarii

Și numai aruncând o scurtă privire spre toate cele ale vremurilor, nu este deloc greu a observa înverșunarea, dezbinarea și căutăturile deloc prietenoase atunci când, dintr-un pueril aer de superioritate și ridicând jalba propriei dreptăți tot mai sus, ne judecăm unii pe ceilalți prin prisma propriilor decizii legate de anumite aspecte ale vieții. Ne-am împărțit în două tabere de „deștepți” care aruncă bulgărele fierbinte al „prostiei” dintr-o parte în alta. Ca și când nimic nu ar fi mai bun de făcut. Nu ne mai vedem, nu ne mai auzim, ne judecăm și ne urâm. 

În tot acest context, Biserica, prin Cuvântul Evangheliei, vine și ne spune, în duh de pace și de adevăr, că dragostea este cheia comuniunii și a deschiderii porților Cerului. Ba mai mult decât atât, ne arată și calea: „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea”. Vrei ca oamenii să îți zâmbească? Zâmbește-le mai întâi tu! Vrei ca oamenii să te respecte? Respectă-i mai întâi tu! Vrei ca oamenii să te ajute? Ajută mai întâi tu! Vrei ca oamenii să te iubească? Nimic mai simplu... arată-le chiar tu ce înseamnă dragostea! Exemplele, desigur, pot continua la nesfârșit. Iar când astăzi Evanghelia ne vorbește despre oameni nu îi cuprinde doar pe cei cărora ne e lesne a le zâmbi și a-i iubi, ci mai ales pe cei asupra cărora ni se pare imposibil a revărsa binele: vrăjmașii noștri.

Auzit s-a făcut, astăzi, acest cuvânt al Evangheliei și în biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” Arad-Faleza Sud, acolo unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească. A săvârșit Sfânta Liturghie, a mijlocit pentru noi toți înaintea lui Dumnezeu, a binecuvântat și ne-a spus senin, simplu și apăsat că doar „Iubirea față de oameni ne face buni ca Dumnezeu”. 

Cuvântul Ierarhului

Iubirea față de oameni ne face buni ca Dumnezeu

„Sfânta Evanghelie (Luca 6, 31-36) din Duminica a 19-a după Rusalii reprezintă un fragment din Predica de pe Munte, rostită de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos în fața ucenicilor Săi și a unei mulțimi de oameni.

Învățătura transmisă de Domnul Hristos pentru noi toți este foarte simplă, pe înțelesul tuturor și folositoare pentru o viață creștină autentică în raport cu dragostea și milostivirea lui Dumnezeu.

Mântuitorul Iisus Hristos ne învață: „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea. Și, dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteți avea? Dacă faceți bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulțumire puteți avea?... Însă voi iubiți-i pe vrăjmașii voștri și faceți-le bine și dați cu împrumut fără să nădăjduiți nimic în schimb, iar răsplata voastră va fi multă și veți fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun și nemulțumitor cu cei răi. Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru milostiv este” (Luca 6, 31-36).

Domnul Iisus Hristos nu ne învață faceți ce vă fac oamenii, ci precum voim să ne facă oamenii. Adică, noi dorim ca oamenii să ne facă bine, să ne iubească, să ne respecte, să ne ajute, să ne ierte, să ne acorde atenție. Atunci noi trebuie mai întâi să săvârșim binele pentru semeni și să nu le facem rău. Totodată nu trebuie să facem bine doar celor care ne fac bine, ci și celor care ne fac rău, doar așa progresăm duhovnicește și depășim egoismul și obișnuința firii noastre umane. A iubi doar pe cei dragi, familia, prietenii, nu este mare lucru.

Dacă în religia Mozaică este învățătura: „Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău!” (Matei 5,43), Mântuitorul Hristos ne îndeamnă să-i iubim pe vrăjmașii noștri. Nimeni în istorie nu a propovăduit o asemenea învățătură, în contextul în care și El a pus-o în practică. Hristos Domnul ne spune: Da? Ești creștin? Atunci, iubește-ți vrăjmașii. Și au făcut acest lucru Apostolii, Mucenicii și toți Sfinții.

Această învățătură pare greu de îndeplinit în condițiile în care noi avem înclinații spre răzbunare atunci când cineva ne face rău. Dar nu este imposibil să-i iubim pe cei care ne urăsc și să le dorim binele celor care ne fac rău. Pentru a ajunge la această stare sufletească superioară trebuie să chemăm ajutorul lui Dumnezeu. Iubirea nemărginită a Domnului Iisus Hristos ne poate vindeca sufletul rănit de răutatea oamenilor și ne poate ajuta să-i înțelegem și să-i iubim pe cei care ne fac rău.

Doar împlinind aceste sfaturi și învățături putem să ajungem la starea de fii ai Celui Preaînalt, adică ai lui Dumnezeu.

Sfânta Biserică are în cărțile de cult și rugăciuni pentru înmulțirea dragostei și pentru alungarea urii și a dorinței de răzbunare, prin care noi putem să ne rugăm lui Dumnezeu ca să schimbe oamenilor răufăcători modul de a gândi și a făptui. Prin aceste rugăciuni nu cerem pedepsirea vrășmașilor, ci schimbarea lor în bine, pentru că Dumnezeu nu dorește moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu. 

Pentru a ajunge la starea iubirii față de oamenii răufăcători, ar trebui să urcăm mai multe trepte: în primul rând să nu-i urâm pe cei care ne-au greșit; apoi să nu le reproșăm răul pe care ni l-au făcut; să nu ne pese cu adevărat de răul pe care ni l-au făcut, iar când ne întâlnim cu acești oameni să le vorbim și să le zâmbim.

Constatăm cu toții că s-a înmulțit răul în lume, între oameni... Răul nu se diminuează prin săvârșirea lui, ci prin săvârșirea binelui, a dragostei milostive.

Desigur că punem accent pe iubirea față de vrăjmași, însă uităm adesea pe părinții noștri care ne-au născut și ne-au crescut, uităm pe învățătorii care ne-au format, pe medicii care ne-au ajutat, pe cei care ne-au promovat sau ne-au ajutat în momente de boală, suferință și singurătate.  Însă ținem minte pe cei care ne-au făcut rău, ne-au jignit cu cuvântul sau cu fapta, și această memorie a răutății devine cu timpul boală a sufletului nostru.

Sfântul Maxim Mărturisitorul, conform învățăturii Domnului Hristos, ne sfătuiește, astfel: „Să ne iubim așadar unii pe alții și vom fi iubiți de Dumnezeu. Să nu răsplătim răul cu rău și nu vom primi după păcatele noastre. Căci iertarea greșelilor noastre o aflăm în iertarea fraților. Iar mila lui Dumnezeu e ascunsă în milostivirea noastră față de aproapele”.

Să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne dea puterea de a lupta cu noi înșine să recuperăm relațiile nefericite cu cei care ne-au jignit ori ne-au nedreptățit. Să ne ajute să devenim creștini adevărați, capabili de iertare și dragoste față de oameni.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

Început de octombrie, Liturghie Arhierească în Parohia așezată sub oblăduirea celui care ne vorbește de peste veacuri, prin exemplul propriei vieți, despre dragostea care deschide ușile Raiului, Sfântul Nicolae, și un mesaj de purtat cu noi indiferent unde pașii ne-ar purta: Iubirea milostivă față de oameni ne face buni ca Dumnezeu, iar memoria răutății devine cu timpul boală a sufletului nostru. 

Doar iubind, taberele dispar, căutăturile privirilor devin senine, iar înverșunarea și dezbinarea se transformă în comuniune și împăcare. 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.