Național Din Arad Social Ultima oră Religie
Ce minuni pot face niște mâini dibace! Copiii din Arhiepiscopia Aradului au pictat „icoane din suflet de copil” în scop caritabil
Ce minuni pot face niște mâini dibace! Copiii din Arhiepiscopia Aradului au pictat „icoane din suflet de copil” în scop caritabil
20/09/2021 ⋅ 0 comentarii

Etapa a II-a a proiectului misionar „Slujirea Ortodoxiei în pandemie” desfășurat în Arhiepiscopia Aradului, la inițiativa Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, a debutat cu un moment extraordinar. Un moment de mare bucurie distribuit pe parcursul zilelor de 18 și 19 septembrie și care i-a avut în centrul acțiunii și atenției pe copiii din Eparhie. 

Numită „Pictăm să ajutăm”, această a II-a etapă menită a sublinia și mai mult slujirea Ortodoxiei în pandemie (o slujire care doar de nu se vrea nu se face văzută și mai ales simțită), a adunat în curtea Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad zeci de copii, tineri și părinți. Nu întâmplător, ci pentru a picta și a ajuta.  

Și pentru că acolo lucrurile au fost foarte serioase și deloc la voia întâmplării, organizatorii s-au asigurat că totul decurge ca la carte. Și chiar așa a decurs: participanții au fost coordonați de către pictorii Alin Pater și Karla Pater, ajutați de preoții și voluntarii prezenți. 

Și știm, normal, din surse sigure, că pictorii au fost foarte apropiați și atenți la copii, la detaliile picturilor, ba mai mult decât atât i-au pus chiar pe preoți, părinți și voluntari la treabă, mulți dintre ei ajungând ca la finalul zilei să spună bucuroși: tocmai am pictat prima icoană din viața mea! 


Cum s-a desfășurat totul 

Pentru a spune cum a decurs această etapă a proiectului, important este a aduce în lumina cuvintelor cadrul unde toate aceste mâini dibace ne-au arătat ce minuni pot face. Vorbim de curtea Facultății de Teologie, o oază de liniște într-o lumea prea agitată, despre care părinții participanți au mărturisit preoților că este un loc deosebit de frumos și că „starea de liniște simțită este una cu totul aparte”, ceea ce a arătat că locul ales de Asociația Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului pentru acest proiect a fost mai mult decât inspirat. 

În prima zi, 18 septembrie, participanții au făcut o schiță în creion a unei icoane, pe o foaie albă de hârtie, apoi au copiat schița pe o hârtie de calc, după care au copiat schița, în oglindă, pe sticlă. 

Și cum lucrurile trebuiau desăvâșite prin atingerea culorilor, a doua zi, 19 septembrie, tinerii de toate vârstele  au colorat icoanele pe sticlă, apoi le-au înrămat. 


Pentru cei mai mulți dintre copii a fost prima experiență și au mărturisit cu bucurie că vor mai participa la asemenea ateliere de pictură. Iar bucuria nu a fost doar a copiilor, părinților și a voluntarilor ci și a preoților prezenți, membri ai Asociației Filantropia a Arhiepiscopiei Aradului, părintele Gabriel Streulea, inspector pe probleme misionare, părintele Sergiu Sandu, parohia Firiteaz, și părintele Valentin Săvușcă, parohia Miniș, cărota li s-au alăturat părintele Mircea Proteasa, consilier economic, și părintele Florin Sirca, inspector școlar pentru religie.
La sfârșitul atelierului de pictură toți participanții au primit diplome și cartea „Iconarul – copilărie și sfințenie”. 

De ce și pentru ce aceste „Icoane din suflet de copil” 

De ce? În primul rând comuniunea. Căci ce poate fi mai frumos decât să vezi atât de mulți copii, părinți, voluntari și preoți zâmbind și trâind împreună bucuria aducerii la viață a unor chipuri de sfinți? În al doilea rând, unicul sentiment că prin acest efort semenii încercații își vor găsi alinarea suferințelor. 

Icoanele realizate la atelierul de pictură „Icoane din suflete de copii”, împreună cu icoanele realizate în parohii, în cadrul proiectului „Pictăm să ajutăm”, vor fi expuse, de mai multe ori, la sfârșitul lunii octombrie. 

 Prima expoziție va avea loc în data de 22 octombrie 2021 la Palatul Cultural din Arad (Filarmonica de Stat), în cadrul unui concert caritabil susținut de Corul psaltic Sfântul Ioan Damaschin din Arad și Orchestra Rapsodia din Arad. 

Alte expoziții vor împărtăși din bucuria copiilor iconari din Arhiepiscopia Aradului în mai multe locuri din municipiu: Catedrala Arhiepiscopală, Catedrala Veche, Palatul administrativ (Primăria), în perioada 24 – 26 octombrie 2021. 

Pentru ce? Pentru a da o mână de ajutor, a pune pansamente pe încercările altor copii sau semeni. În cadrul expozițiilor se vor face colecte de bani pentru cazul fetiței de doar 3 ani din Arad, Maria Băcanu, diagnosticată cu cancer – Neuroblastom stadiul IV, cu metastaze abdominale și în zona gâtului, dar și pentru alte cazuri sociale.  

Toate icoanele vor putea fi achiziționate în schimbul unei donații în bani pentru cazuri sociale.  

Pentru că, nu-i așa, la capătul unor astfel de activități „rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea” (Corinteni 13, 13).

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.