Național Ultima oră
Pompierii implicați în stingerea incendiilor din Grecia, decorați de șeful statului
Pompierii implicați în stingerea incendiilor din Grecia, decorați de șeful statului
13/09/2021 ⋅ 0 comentarii

La Palatul Cotroceni a fost organizată o ceremonie cu ocazia Zilei Pompierilor, în cadrul căreia şeful statului a decorat drapelul de luptă al IGSU şi pe comandanţii modulelor specializate de intervenţie care au acţionat la incendiile din Grecia - colonelul Valentin Florin Pop şi locotenent-colonelul Alexandru-Adrian Csilik Alexandru. De asemenea, preşedintele Iohannis a conferit drapelele de luptă pentru 11 unităţi militare de pompieri.

"Mă bucur să celebrăm împreună Ziua Pompierilor din România, o zi dedicată dumneavoastră celor care, cu mult curaj, înfruntaţi zi de zi pericole care vă pun în primejdie viaţa pentru a-i proteja şi salva pe ceilalţi. Contribuţia dumneavoastră la siguranţa românilor a fost importantă în multe momente dificile de-a lungul istoriei. Prezentul aduce însă o serie de provocări noi, specifice şi este responsabilitatea noastră să găsim soluţiile pentru rezolvarea lor. Munca dumneavoastră este cu fiecare an mai puternic legată de amplificarea fenomenului încălzirii globale, care afectează toate regiunile lumii. În unele zone, fenomenele meteorologice extreme şi precipitaţiile sunt tot mai frecvente, în timp ce alte zone se confruntă cu valuri de căldură extremă şi secetă", a afirmat şeful statului.

Iohannis a arătat că incendiile catastrofale din Grecia au constituit un moment dramatic pentru naţiunea elenă, iar România a trimis pompieri dotaţi cu tehnică şi echipamente de intervenţie pentru a ajuta.

"Dincolo de participarea la mecanismele internaţionale de sprijin reciproc în caz de dezastre naturale, această misiune a pompierilor noştri a reprezentat şi un gest de compasiune şi sprijin pentru poporul grec. Vă felicit, aşadar, pentru înaltul profesionalism dovedit, recunoscut şi apreciat nu doar de cetăţenii români, ci şi de Grecia şi de comunitatea internaţională", a spus şeful statului.


Colonelul Valentin Florin Pop a arătat că misiunile din Grecia au fost dificile, iar cea mai importantă realizare a fost aceea de a inspira poporului elen credinţa că nu este singur, de a arăta că este sprijinit şi solidaritatea există.

"Misiunile executate în Grecia au fost primele misiuni internaţionale ale României pe care şi le-a asumat pentru stingerea incendiilor de pădure ca urmare a activării Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene. Au fost misiuni dificile în care am fost provocaţi să investim toate roadele experienţei şi expertizei noastre profesionale. Pe tot parcursul misiunilor, disciplina, tenacitatea, spiritul de echipă, tehnica din dotare au reprezentat legătura dintre efectivele noastre şi realizări. Dar, dincolo de stingerea incendiilor, cred că realizarea cea mai importantă a fost să inspire poporului elen credinţa că nu sunt singuri, ca sunt sprijiniţi concret şi real, că solidaritate există", a declarat Pop.

Sursa: Agerpres

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.