Catedrala Arhiepiscopală din Arad a fost de multe ori neîncăpătoare, de multe ori plină de emoție prin evenimentele găzduite, însă ziua de 13 decembrie a anului 2019 va rămâne, cu siguranță, în memoria tuturor celor care au participat la concertul de colinde ”Nașterea Domnului în inimile noastre” susținut de Grupul psaltic ”Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, ca o seară de excepție.
De excepție prin bogăția momentului de care atât de mulți arădeni au ales să se părtășească. O bogăție minuțios și frumos împletită din rugăciune (prin cântările bisericești și colindele la Nașterea Domnului), bucuria și dorul de acasă (prin colindele laice care încă de la început ne-au îndemnat a deschide Ușa spre ceea ce avea să urmeze), iar într-un final prin unica emoție pe care doar cântecele patriotice o pot oferi, nu la mult timp după serbarea Zilei Naționale, la finalul Anului Omagial al Satului Românesc și a anului care marchează Centenarul instaurării, mai ales în spațiul transilvan, a administrației românești.
”Prea mult am fost năpăstuiți, haideți să fim acum uniți!”
Foarte posibil ca din toată abundența de cântări bisericești, colinde și cântece patriotice, tocmai acesta să fi fost versul care să sublinieze ceea ce Catedrala Arhiepiscopală a găzduit în această seară: Împreună, Acasă (în Casa lui Dumnezeu), Uniți în toate cele bune.
Arădenii au fost în această seară împreună cu cei doi Ierarhi, Înaltpreasfințitul Timotei și Preasfințitul Emilian Crișanul, gazdele unui eveniment în a cărui repetare nădăjduim cu atât mai mult cu cât tot acest bine și frumos s-a concretizat, la final, prin mâna întinsă de toți cei prezenți ”Din suflet pentru cei bolnavi” pentru susținerea proiectului care dorește renovarea și igienizarea Secției de Psihiatrie Arad.
Despre Grupul psaltic ”Chivotul”
Grupul psaltic ”Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași a fost înființat la inițiativa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, fiind format din studenți teologi care ofereau zilnic răspunsurile la strana Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
Astăzi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, corul este format din 14 membri, dintre care 8 membri angajați, cântăreți de vocație şi 6 membri studenți teologi bursieri, cărora li se oferă oportunitatea experienței la strana catedralei.
Aflat sub ocrotirea Cuvioasei Maici Parascheva şi sub îndrumarea Preacuviosului Părinte Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei şi a Părintelui Arhidiacon Ciprian Rusu, corul ”Chivotul” oferă zilnic răspunsurile la programul liturgic: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie, Vecernia, Acatistul şi Paraclisul Cuvioasei Parascheva.
Arhidiacon Ciprian Rusu (dirijor)
Dirijorul corului ”Chivotul”, Arhidiaconul Ciprian Rusu, este slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iaşi. A fost hirotonit întru diacon de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în anul 2013.
A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi Conservatorul ”George Enescu” din Iaşi, secția ”Dirijat Cor Academic”.
Se numără printre primii membri ai Corului ”Chivotul” şi se ocupă, în prezent, cu organizarea şi îndrumarea coriştilor, participând activ la cântarea de la strană și coordonând proiecte ale corului.
Coborâți din astre, intrați-ne-n case,
Flori de Românie,
Intrați-ne-n suflet, versuri de răsunet,
S-avem rădăcină, s-avem o tulpină,
Flori de Românie,
Să avem o țară, și-o doină-n vioară,
Povestiri alese, alese-culese.
Flori de Românie…
Povestiri și emoții alese, alese-culese, dintr-o seară de excepție petrecută în Catedrala Arhiepiscopală din Arad și din versurile atât de frumos și înălțător aduse la viață de vocile Grupului psaltic ”Chivotul”.
Și nu într-o zi oarecare ci chiar în cea care am primit vestea cea bună a includerii Cântării bizantine în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.