Național Din Arad Ultima oră
O seară cât o Înviere, la Teatrul de Vară din Arad! Bucurie și comuniune după pandemie, într-un concert de excepție susținut de Grupul „Sf. Ioan Damaschin” și Orchestra „Rapsodia”
O seară cât o Înviere, la Teatrul de Vară din Arad! Bucurie și comuniune după pandemie, într-un concert de excepție susținut de Grupul „Sf. Ioan Damaschin” și Orchestra „Rapsodia”
06/06/2021 ⋅ 0 comentarii

Ce seară, ce emoție, ce sfântă bucurie! Ca o poveste care n-ai mai fi vrut să se termine, așa a fost seara de astă seară, la Teatrul de Vară din Arad, acolo unde Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad a bătut toaca sunetului a „Jertfă de seară”, susținând un concert de cântece bisericești și patriotice împreună cu Orchestra „Rapsodia” din Arad.  

În prima parte a concertului, după cum frumos a spus Părintele Protopop Flavius Petcuț, prin cântările bisericești dumnezeiesc interpretate de Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” s-a trecut „extra muros ecclesiae”, dincolo de zidurile bisericii, făcându-se mărturia  a ceea ce noi am văzut, am crezut, știm și mărturisim, chiar dacă mulți dintre contemporani se grăbesc în a recepta acest gen de muzică ca fiind așezat exclusiv „inter muros ecclesiae” (între pereții bisericii). S-a cântat „Hristos a înviat!” și s-au făcut auzite în incinta Teatrului de Vară din Arad cântările vecerniei în 8 glasuri înregistrate pe CD-ul lansat în această seară și de care s-au bucurat toți participanții, acesta fiindu-le oferit în mod gratuit. S-a cântat din suflet pentru suflete și astfel putem spune că în seara de 6 iunie 2021, Dumnezeu a mers la Teatrul de Vară, că doar „Vrednic  ești în toata vremea a fi laudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu...” 


Așezați fiind în duh de rugăciune, partea a doua a concertului a adus inimilor și sufletelor arădenilor de toate vârstele prezenți la acest concert, altfel de vibrații. Vibrații pe care doar cântecele patriotice le pot aduce la lumină. Pe scenă a urcat Orchestra „Rapsodia”, iar ca invitat special, maestrul Petru Pașca. Zâmbetul permanent al Dirijorului Vasile Rus și al artiștilor, emoția și dăruirea Maestrului Petru Pașca, care anul acesta a împlinit 50 de ani de activitate cultural-artistică, au făcut ca măștile de protecție purtate de spectatori să devină aproape invizibile sau să transfere bucuria sufletului în lumina ochilor.  

Auzite s-au făcut pe scena Teatrului de Vară nume dragi, nume cu rezonanță atât pentru cei care le-au rostit cât și pentru cei care i-au cunoscut.  

Întâi Maestrul Petru Pașca, emoționat, vizibil emoționat, a evocat figurile marcante ale mentorilor săi, covăsânțeanul Ioan T. Florea și taragotistul Dumitru Fărcaș, dedicându-le interpretările pline de dragoste din această seară. 


La finalul concertului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, prezent în mijlocul arădenilor, a mulțumit tuturor pentru momentul de excepție trăit în această seară, în comuniune, în bucurie, împreună, după o perioadă în care nu ne-am mai putut bucura de astfel de evenimente. Preasfinția Sa a spus că se cade a dedica, a dărui, a închina evenimentul din această seară Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care în urmă cu două zile a împlinit frumoasa vârstă de 85 de ani, și Maestrului Petru Pașca, la împlinirea celor 50 de ani de activitate cultural-artistică. 


Seara de 6 iunie?  

O seară în care, prin vocile Grupului „Sfântului Ioan Damaschin” din Arad, am mers cu Dumnezeu la Teatrul de Vară și am simțit, cântat și trăit românește. 

O seară care ne-a redeschis porțile cetății, după greaua perioadă de izolare a pandemiei.  

O seară în care inimile și sufletele au tresăltat a bucurie, iar ochii au povestit bogat despre asta.  

O seară cât o Înviere, pentru că, nu-i așa, cu toții am simțit că prin acest concert cetatea a înviat. 

HRISTOS A ÎNVIAT! 

Și nu cumva a uita să spunem că, da, prezentatoarea Nicoleta Pavel și Părintele Protopop Flavius Petcuț au fost oamenii potriviți la locul potrivit.  

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.