Național Ultima oră
Responsabilitatea față de apă începe de la fiecare dintre noi. Peste 7.000 de saci cu deşeuri, colectaţi de pe cursurile de apă în doar 7 zile
Responsabilitatea față de apă începe de la fiecare dintre noi. Peste 7.000 de saci cu deşeuri, colectaţi de pe cursurile de apă în doar 7 zile
30/03/2021 ⋅ 0 comentarii

Peste 7.000 de saci cu deşeuri au fost colectaţi în ultimele şapte zile de pe 20% din lungimea râurilor aflate în administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), de aproximativ 78.905 kilometri, a anunțat  ANAR.

Astfel, în urma celor peste 130 de acţiuni de ecologizare organizate, atât la nivel central, cât şi la nivelul celor 11 bazine hidrografice, au fost colectaţi de pe malurile şi din cursurile de apă aproape 7.000 de saci de deşeuri, 2.000 de tone şi peste 700 mc de deşeuri (PETuri).

În aceste acţiuni au fost implicaţi aproape 2.000 de angajaţi din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă şi a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Igienizările au avut loc manual şi mecanizat, în colaborare cu autorităţile locale.

"Atragem atenţia asupra faptului că PET-urile care ajung în râuri şi în lacurile de acumulare aduse de viituri sunt o problemă care afectează activitatea de gospodărire a apelor şi nu numai. De aceea, depunem eforturi constante şi susţinute pentru curăţarea malurilor şi albiilor, activităţi care ne îngreunează şi încetinesc munca şi care presupun costuri foarte mari", precizează reprezentanţii ANAR în comunicat.

Un exemplu în acest sens este acţiunea derulată joi la nivelul bazinului hidrografic Banat, de-a lungul pârâului Dognecea (afluent al râului Caraş) în zona localităţii Dognecea din judeţul Caraş-Severin. Într-o singură zi, Administraţia Bazinală de Apă Banat, respectiv Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, împreună cu Primăria Dognecea, au strâns peste 1.500 de saci cu PET-uri.

"Antrenate de pe maluri în perioadele de viituri, PET-urile au acoperit suprafaţa apei pe o lungime de peste 25 de metri. Dacă nu s-ar fi intervenit rapid, exista riscul formării unui blocaj în calea de scurgere a apelor, iar apa acumulată ar fi putut inunda gospodăriile din amonte", precizează ANAR.

Potrivit sursei citate, în această săptămână se acţionează manual şi mecanizat şi în zona lacului Fundeni.

Reprezentanţii ANAR fac un apel către reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale de a supraveghea mai atent ceea ce se întâmplă pe cursurile de apă.

Conform prevederile legale în vigoare, consiliile locale şi primarii au obligaţia să asigure: prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni; organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor; curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.