Național Ultima oră Externe
O echipă de arheologi condusă de un român a descoperit cel mai vechi sit monahal atestat arheologic
O echipă de arheologi condusă de un român a descoperit cel mai vechi sit monahal atestat arheologic
17/03/2021 ⋅ 0 comentarii

O echipă de arheologi franco-norvegieni condusă de un român, Victor Ghica, a descoperit în Egipt cel mai vechi sit monahal atestat arheologic, informează  basilica.ro.

Situl se găsește la 370 de kilometri sud-vest de Cairo și datează din secolul al IV-lea.

Descoperirea făcută la Tall Ğanūb Qaṣr al-‘Ağūz, în oaza al-Bahariya, certifică nașterea monahismului în Pustia Egiptului, exact așa cum ne transmite și Tradiția Bisericii.

Arheologii au descoperit „șase sectoare cu vestigii de la trei biserici și chilii călugărești” construite din bazalt sau cărămidă. Unele sunt săpate în stâncă.

Patru din cele șase clădiri sunt în stare excepțională de conservare. Biserica păstrată în cea mai bună stare și patru dintre chilii au zidurile acoperite cu inscripții în greacă, inclusiv pasaje din scrierile Sfântului Evagrie Ponticul și ale Sfântului Efrem Sirul.

Românul Victor Ghica, care a coordonat lucrările, a declarat, conform aceleiași surse, că „excavațiile dezvăluie o nouă față a începutului monahismului egiptean organizat” și noi mărturii despre „natura vieții monastice din regiune”.

 Victor Ghica este profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, Norvegia, și este absolvent al Universității din București. Este specializat, printre altele, în Arheologia Antichității Târzii, în Epigrafie antică arabă și coptă și în Literatură coptă și siriacă.

Foto: Basilica /  Victor Ghica via MF Norwegian School of Theology, Religion and Society

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.