Național Cultură Religie Ultima oră
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – dreptatea, bucuria și mângâierea credincioșilor
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – dreptatea, bucuria și mângâierea credincioșilor
08/11/2020 ⋅ 0 comentarii

”Mai-marilor Voievozi ai oștirilor cerești, rugămu-vă pe voi noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiți cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupești, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm: Izbăviți-ne din nevoi, ca niște Mai-mari peste cetele Puterilor celor de sus” - Tropar

8 noiembrie, zi de mare și binecuvântată bucurie duhovnicească pentru toți credincioșii care sărbătoresc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, nebiruiții și neobosiții apărători ai neamului omenesc.

Și când ar putea fi mai cu sârg cântat sau rostit troparul-rugăciune prin care le cerem cu acoperământul aripilor măririi lor celei netrupești, să ne păzească pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul și strigăm să ne izbăvească din nevoi, dacă nu în timpul marilor încercări cum este cel de acum? 

Iar încercarea mare ne este și am simțit-o astăzi plecând de la Liturghia săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfânta Treime” de la Podgoria. Distanțați, cu ochii înălțați a rugăciune sau plecați a neputință, credincioșii arădeni păreau a purta cu ei întreaga povară a vremurilor… o liniște aparte, o stare aparte care ne-a amintit de cea a Liturghiei din Duminica Sfintei Cruci săvârșită la Catedrala Veche și care, pentru e perioadă de timp avea să fie ultima cărora credincioșilor li se permitea participarea fizică.


Și cu toate acestea, au doară cine va pricepe bucuria acestei sărbători? Pentru că acolo unde e Liturghie e întotdeauna bucurie! Bucuria de a ști că nu ești singur, bucuria adăpostirii în nădejdea ajutorului venit de la Dumnezeu prin Maica, Sfinții și oamenii Săi, bucuria lui ”împreună” chiar și în această distanțare fizică, bucuria de a fi, bucuria de a te simți ocrotit și a ocroti la rândul tău acolo unde mâna semenilor întinsă a neputință deschide porțile Raiului, bucuria de a dărui și a te dărui, bucuria de a fi cu și niciodată împotriva lui Dumnezeu. 

Astăzi… bucuria de a ne simți ocrotiți de aripile Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. 

Arhanghelul Mihail, socotit  îngerul dreptății sau al legii dumnezeiești, s-a arătat de foarte multe ori   atât în Vechiul Testament cât și în Noul Testament intervenind în fața oștirilor dușmanilor și apărând pe cei care cereau ajutor de la Dumnezeu. În Noul Testament, Arhanghelul Mihail apare la Învierea Domnului el ridicând piatra de pe ușa mormântului, iar după aceea continuând   să se arate și să vestească oamenilor voia Lui Dumnezeu.

Arhanghelul Gavriil, arhanghelul bucuriei cu chip frumos, ființă duioasă și bună, este cel despre care știm că întotdeauna a adus și aduce vești de bune. Căci cum altfel decât înger al bucuriei îl putem numi pe cel care a făcut binevestirea nașterii profetului Samuil din Vechiul Testament, binevestirea nașterii Sfântului  Ioan Botezătorul, dar mai ales Buna-Vestire a nașterii Celui Preaînalt din Fecioara Maria?

”Cei doi arhangheli sunt pomeniţi împreună, pentru că dreptatea şi iubirea trebuie să fie nedespărţite, căci numai aşezate la un loc, cele două Testamente fac Scriptura întreagă!”, spunea Părintele Vasile Gordon. 

Dreptate, bucurie, mângâiere, grijă, bună-însoțire, toate pot fi nume date celor mii și mii de îngeri dăruiți de Dumnezeu lumii din multa-I purtare de grijă, iar noi datori suntem în tot ceasul vieții noastre să ne rugăm zicând: ”Mai-marilor Voievozi ai oştirilor cereşti, rugămu-vă pe voi, noi nevrednicii, ca să ne acoperiţi pe noi, prin rugăciunile voastre, cu acoperământul aripilor măririi voastre celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul şi strigăm: Izbăviţi-ne din nevoi, cei ce sunteţi mai-mari peste cetele puterilor de sus!”

Tuturor celor care purtați numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Dumnezeu să vă rânduiască bune împliniri, viață liniștită și duh împăcat, avându-i pe aceștia doi mari apărători și călăuzitori oriunde viața v-ar purta! 

La mulți, liniștiți, sănătoși și buni ani!

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.