Național Din Arad Religie Ultima oră
Sfânta Parascheva - mult folositoare poporului român. Schitul de maici de la Bodrogu Vechi și-a serbat hramul (FOTO)
Sfânta Parascheva - mult folositoare poporului român. Schitul de maici de la Bodrogu Vechi și-a serbat hramul (FOTO)
14/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Pe cât de mult ne-am împărțit, mâhnit și chiar și învrăjbit în zilele acestui  început de octombrie, premergătoare sărbătorii Sfintei noastre Cuvioase Parascheva, din cauza măsurilor impuse de autorități, cu atât mai tainică și luminoasă ni s-a dezvăluit dimineața acestei atât de iubite zi de 14 octombrie.

Nici nu putea fi altfel! Cum și cine ar putea să țină un Sfânt departe de credincioșii săi sau pe credincioși departe de cel în a cărui mijlocire nădăjduiesc fără încetare?

Cine ar putea ține poporul român departe de ”scăparea celor deznădăjduiți”, ”chipul bunătăților”, ”pomenitoarea veacurilor”, ”mângâierea celor nenorociți” ”a sufletelor veselitoare”, ”făclia sa cea luminoasă” și ”vrednica sa mijlocitoare către Domnul”?

Da, poate că astăzi măsurile atât de discutabile impuse de autorități au pus ca barieră între Moaștele Sfintei și credincioși buletinul de Iași, fără a încerca măcar să înțeleagă atât de acuta nevoie a întâlnirii fizice cu ea, de ziua ei, cu atât mai mult în timpul furtunilor sufletești și trupești ale acestui an; poate că astăzi Calea Iașului cunoaște cea mai nefirească formă a sa, prin absența pelerinilor; poate că rana acestui an cu greu se va cicatriza în timpurile ce vor urma... și poate că..., dar cum și cine ar putea-o opri vreodată pe Cuvioasa a fi ”mult folositoare” poporului care atât de mult o iubește și ar putea risipi acea comuniune care ajută, vindecă și atât de mult nădăjduiește?

În dimineața Cuvioasei noastre Parascheva toaca a bătut în cer și pe pământ a sărbătoare, deschizând uși de biserici și suflete. Biserici, multe având-o ca ocrotitoare, și suflete în care oricum bucuria s-a așezat a hram încă din zorii zilei.

Hram a fost astăzi și la Schitul de Maici de la Bodrogu Vechi, acolo unde locul este binecuvântat de prezența veșmintelor care au acoperit cândva moaștele Cuvioasei, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care, în vremea când a păstorit Mitropolia Moldovei, le-a donat Eparhiei arădene.

Și pentru ca sărbătoarea Schitului ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” să fie deplină, maicile și credincioșii veniți la Bodrogu Vechi s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească. 

Vorbind celor prezenți despre viața Cuvioasei Parascheva, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul i-a îndemnat pe cei prezenți să o cinstească oriunde s-ar afla și să o iubească indiferent de loc, de starea socială,  de problemele avute sau de vremurile prin care cu toții trecem.

Cuvântul Ierarhului


Sfânta Parascheva - mult folositoare poporului român

”Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva ne duce cu gândul la Moaștele ei Sfinte care ocrotesc țara noastră de aproape patru secole (1641-2020). Este Sfânta cea mai populară dintre toți sfinții ale căror moaște se află pe teritoriul țării noastre. Ea a fost dăruită de Dumnezeu Bisericii, să adune prin rugăciunile ei pe cei risipiți și să înalțe pe cei căzuți, adunând și pe cei risipiți datorită îndepărtărilor și grijilor lumești.

Sfânta Parascheva s-a născut în Tracia, la Epivata, și a trăit pe pământ în prima jumătate a secolului al XI-lea, iar moaștele ei au stat o vreme la Constantinopol, apoi au mers în Bulgaria, la Târnovo și Vidin, la Belgrad în Serbia, din nou la Constantinopol, iar în cele din urmă la Iași, în Moldova din anul 1641.

Popoarele care o cinstesc cu evlavie pe ea, prin rugăciune, se adună în jurul ei, sporind în credința față de Dumnezeu și lucrarea Lui harică prin Sfinți. Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, viața de după moarte a Sfintei Parascheva arată că sfințenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere între toți cei care mărturisesc și trăiesc întru aceeași credință.

Mărturia evlaviei și cinstirii adusă de înaintașii noștri Sfintei Parascheva sunt numeroasele biserici ctitorite  cu hramul Cuvioasa Parascheva în toată țara noastră. În Arhiepiscopia Aradului avem 23 de biserici cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva și un Veșmânt care a acoperit cinstitele ei Moaște, care se află aici, la Schitul de maici Bodrogul Vechi.

Sfânta Parascheva este numită în Acatist mult folositoare, fiindcă ea, prin sfințenia și trecerea înaintea lui Dumnezeu izbăvește din patimi și păcate pe cei stăpâniți de ele. Ea este folositoare, fiind o eliberatoare de poverile lumești și împlinește rugăciunile celor care se roagă cu credință puternică și dragoste, fie că sunt bolnavi, săraci, singuri sau cu alte probleme.

Sfânta Parascheva este ajutătoare monahilor și monahiilor pentru că a iubit viața de rugăciune în singurătate, transformând-o în comuniune de bucurie trăită cu Dumnezeu.

Sfânta Parascheva ajută pe toată lumea, iar aceasta se observă din istoria poporului român și din experiențele de viață împărtășite de cei care s-au rugat Sfintei. Oamenii credincioși au simțit ajutorul Sfintei, și de aceea, o numesc mult folositoare. Minunile pe care le-a săvârșit în timpul vieții și după trecerea la viața veșnică arată că Sfânta Parascheva este mult folositoare celor care îl caută pe Dumnezeu și iubesc cu adevărat pe Sfinții Săi. Puterea ei este harul și iubirea lui Dumnezeu care se revarsă prin sfinți, așa înțelegem cât de „minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi”.

Să nu ne întristăm dacă anul acesta nu am ajuns la Sărbătoarea Sfintei Parascheva și la Sfintele ei Moaște de la Iași, din cauza măsurilor luate de autoritățile statului român. Să o cinstim acolo unde ne aflăm, să o iubim indiferent de loc, de starea socială,  de problemele pe care le avem și de vremurile prin care trecem. 

Să ne rugăm Sfintei Parascheva pentru noi, pentru familiile noastre, pentru cei bolnavi, pentru cei ce suferă și pentru cei care într-un fel sau altul ne îngrădesc manifestarea libertății religioase.

Sfânta Cuvioasă Parascheva rămâne cu noi, dar nici noi să nu o părăsim prin comportamentul nostru.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

Fie că vorbim de Schitul Bodrogu Vechi sau de celelalte 22 de biserici din cuprinsul Eparhiei Aradului închinate Cuvioasei Parascheva, fie că vorbim de Catedrala Mitropolitană din Iași care adăpostește Moaștele Sfintei sau toate celelalte biserici ale României de pretutindeni, credincioșii, preoții, diaconii și ierarhii și-au înălțat unii altora în împreună-rugăciune durerile, neputințele și recunoștința față de toate binefacerile pe care Cuvioasa Parascheva le revarsă asupra tuturor. 

Cerurile și Liturghiile au vestit astăzi peste România slava lui Dumnezeu pentru că ”Întru tine, Maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, că luând Crucea, ai urmat lui Hristos și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.”

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.