Din Arad Cultură
Programul ceremoniilor militare și religioase organizate la Arad cu prilejul Zilei Naționale a României
Programul ceremoniilor militare și religioase organizate la Arad cu prilejul Zilei Naționale a României
28/11/2019 ⋅ 0 comentarii

Ziua Națională a României, 1 Decembrie, va fi marcată în Municipiul Arad printr-o serie de ceremonii militare și religioase ce se vor desfășura în locuri de mare însemnătate pentru istoricul evenimentelor petrecute acum 101 ani, urmând să fie evocate marile personalități arădene care au avut o contribuție extraordinară în realizarea marelui ideal național al unirii tuturor provinciilor românești. Astfel, în organizarea Instituției Prefectului – Județul Arad și a Garnizoanei Arad împreună cu Batalionul 191 de Infanterie „Colonel Radu Golescu”, cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului și structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne,  duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, va avea loc o ceremonie militar-religioasă la Crucea Martirilor din Parcul Mihai Eminescu. Se va prezenta Onorul persoanei oficiale, se va intona imnul național, iar după oficierea unui ceremonial religios în memoria eroilor care s-au sacrificat pentru idealul unirii, vor fi depuse coroane de flori la monument.

De la ora 9.00 se va desfășura o ceremonie militară în fața Palatului Administrativ care va cuprinde prezentarea Onorului, intonarea imnului național, citirea mesajului Primului Ministru al României cu ocazia Zilei Naționale a României, iar în final defilarea efectivelor și a tehnicii de luptă și intervenție aparținând Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică.

Începând cu ora 10.30, corifeii arădeni ai Marii Uniri vor fi comemorați în cadrul unei ceremonii ce se va desfășura în cimitirul Eternitatea. La finalul ceremoniei, după serviciul religios, se vor depune coroane de flori la monumentele celor trei corifei care-și dorm somnul de veci în cimitirul Eternitatea: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și dr. Ioan Suciu.

Ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Naționale a României se vor încheia la ora 18.00, tot în fața Palatului Administrativ,  prin retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 de Infanterie „Colonel Radu Golescu” spre Cetatea Aradului pe traseul Bulevardul Revoluției – Piața Avram Iancu – Podul Decebal.

Orele 0800– 0840

Ceremonia militară și religioasă la  „Crucea Martirilor Unirii”, Parcul  Mihai Eminescu


  • Primirea oficialităţilor
  • Prezentarea Onorului
  • Salutul Drapelului de Luptă
  • Intonarea Imnului Național al României
  • Oficierea serviciului religios de către Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad și preotul militar al Garnizoanei Arad
  • Depuneri de coroane și jerbe de flori

Orele 0840– 0900    – Deplasare către Platoul Palatului Administrativ Arad

Orele 0900– 1000    – Ceremonia militară în fața Palatului Administrativ Arad

  • Prezentarea Onorului și Salutul Drapelului de Luptă
  • Intonarea Imnului Național al României
  • Alocuțiuni – Mesajul Prim-ministrului României
  • Defilarea efectivelor și a tehnicii de luptă/intervenție aparținând Sistemului Național de Apărare și Ordine Publică

Orele 1000– 1030

Deplasare la mormintele ,, Corifeilor Marii Uniri” ”: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop  şi Ioan Suciu din Cimitirul Eternitatea


Orele 1030– 1110

Ceremonial militar și religios, depuneri de coroane și jerbe de flori la mormintele „Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop  şi Ioan Suciu din Cimitirul Eternitatea

  • Primire oficialităţi
  • Salutul Drapelului de Luptă
  • Intonarea Imnului Național al României
  • Oficierea serviciului religios de către preotul militar al garnizoanei
  • Depuneri de coroane și jerbe de flori

Orele 1800 – 1900 –   Retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.