Național Cultură Religie Ultima oră
Mii de pelerini pe Calea Prislopului. Astăzi se împlinesc 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca
Mii de pelerini pe Calea Prislopului. Astăzi se împlinesc 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca
28/11/2019 ⋅ 3 comentarii

Ca într-un veșnic tropar al întoarcerii acasă, gânduri, pași și suflete iau, an de an, Calea Prislopului. În zile obișnuite, în zi de sărbătoare, în zi de pomenire. 

Astăzi, zi de mare pomenire la Prislop! Nu una obișnuită, ci una care plinește trei decenii de la înveșnirea celui numit ”Sfântul Ardealului”, Părintele Arsenie Boca. Cumva premergătoare Revoluției care avea să ne scoată de sub greul jug al comunismului, moartea Părintelui Arsenie avea să pornească o altfel de revoluție... una interioară, una spirituală, care să poarte pașii și gândurile pelerinilor, tot mai mulți de la an la an, în poienița unde își poartă veșnicia și de unde revarsă spre toți cei ce vor a-i pricepe testamentul unei vieți în și cu Dumnezeu. 

În restul anului, un loc în care liniștea de peste zi a Prislopului era cel mult brăzdată de foșnetul dulamei vreunei maici în drumul ei grăbit spre-o ascultare, odată cu anul 2000, zilele premergătoare și următoare datei de 28 noiembrie au început a adăuga celor obișnuite mănăstirii, gânduri, rugăciuni și nădejdi noi cu fiecare pelerin care venea să participe la Parastasul din Poieniță. Și câte taine, bucurii și pregătiri fost-au presărate în toate cele rânduite spre bunul mers al primirii pelerinilor de-a lungul timpului de maicile Prislopului și elevele Seminarului...

La 30 de ani de la nașterea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca, pe calea Prislopului, nu mai vorbim de mii ci de zeci de mii de pelerini. Pelerini în căutarea unui ajutor înțeles în cele mai profunde sensuri ale sale. Și ajută. Părintele Arsenie, iubit și hulit deopotrivă, prin toate predicile din timpul vieții a trasat o cale de urmat, o ”Cărare a Împărăției” pe care dacă am înțelege-o, fiecare în parte și toți împreună, frumos, bun și blând chip am contura celei ce urmează a o sărbători pe 1 Decembrie. 

A predicat, a învățat, a mustrat, a transmis un adevărat testament prin toate învățăturile sale, a suportat greutatea temnițelor comuniste, a ajutat, a făcut minuni,  trasându-ne nu atât un drum cât o cale… Calea spre Acasă, iar dacă această Cale trebuie descoperită prin parcurgerea drumului spre Prislop, atunci toată aglomerația din aceste zile de la Mănăstirea Prislop este perfect justificată și binevenită.

Din mărgăritarele unui ”testament” mereu la îndemână: 

”Oare ştii, omule, că din prima şi până în ultima zi a vieţii tale alergi mereu? Îţi transporţi sufletul spre limanul împărăţiei lui Dumnezeu, în căruţa trupului tău. Fii hotărât! Încearcă şi ai să vezi cât poate un om care vrea să fie curat”

„Fără îndoială, la ziua Judecăţii nu vom fi întrebaţi ce-am citit, ci ce-am făcut; nici dacă vom vorbi cu dibăcie, ci dacă am trăit cum se cuvine”

„Viaţa înfrânată duce la redobândirea sănătăţii încât să poţi deosebi binele de rău”

 „Rugăciunea e respiraţia sufletului, iar postul e apa care stinge văpaia patimilor”

 „Cea mai grea luptă în viaţa aceasta nu este alta decât biruirea de sine. Căci biruirea de sine duce la propăşirea binelui”

„De la cârma minţii atârnă totul. Dacă nu ai ordine în minte nu poţi avea ordine în viaţă”

Și de departe preferatul meu: „A fi fericit înseamnă a-l face fericit pe celălalt”

Mii, zeci de mii de pelerini pe Calea Prislopului... spre poienița dorurilor toate peste care străjuiește cel mai frumos cer înstelat de care te-ai putea părtăși vreodată!

Veșnică odihnă, pomenire și purtare în suflet și fapte!

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

29.11.2019 10:57
Ciurte Claudiu
Odina in pace si linistit
Amin
28.11.2019 13:14
Delia Elena
Prislop, Raiul nostru de pe pământ.
Mulțumim pentru gândurile împărtășite.
28.11.2019 09:21
Larisa
Frumoase cuvinte!
Pentru rugaciunile Parintelui Arsenie, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!