Național Cultură Religie Ultima oră
Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, slujitor neobosit al lui Dumnezeu
Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, slujitor neobosit al lui Dumnezeu
20/07/2020 ⋅ 0 comentarii

”Cel ce a fost înger în trup temeiul proorocilor, al doilea mergător înainte al venirii lui Hristos, Ilie slăvitul, care a trimis de sus lui Elisei har, bolile alungă și pe cei leproși curățește, pentru aceasta și celor ce-l cinstesc le izvorăște tămăduiri” (Tropar)

În fiecare an, în data de 20 iulie, îl sărbătorim pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, iar în încercarea de a vorbi despre acest mare sfânt astăzi sărbătorit îl putem ”vedea” trăind undeva cu vreo 800 de ani înaintea Mântuitorului, în timpul regelui Ahab, căruia văzându-i înclinarea de a se închina împreună cu poporul la idoli îi prevestește o secetă de 3 ani și 6 luni, care de altfel se și împlinește. Îl mai vedem hrănit de un corb la pârâul Cherit, unde se retrăsese din fața furiei regelui, îl vedem în casa văduvei din Sarepta Sidonului înviindu-i fiul și înmulțindu-i făina și uleiul, și îl mai vedem demascând neputința așa-zișilor preoți ai lui Baal. Îl vedem plin de râvnă și de credință, neobosit slujitor al lui Dumnezeu. 

Sfântul și slăvitul Proroc Ilie înmănunchează în viața sa trei virtuți: credința (arătată atunci când a pogorât foc din cer și a mistuit jertfele, dar și la învierea fiului văduvei), nevoința (împlinită prin trăirea ca pustnic, devenind astfel arhetipul monahilor creștini) și călăuzirea poporului pe drumul care duce la Dumnezeu, și anume păzirea poruncilor. După cum bine știm Sfântul Ilie a fost înălțat la cer într-un car de foc, urmând ca mai apoi să se facă văzut alături de Moise pe Muntele Taborului, iar mulți dintre tâlcuitorii textului Sfintei Scripturi au dat de înteles că își va face din nou apariția la sfârșitul lumii când va veni ca al doilea înaintemergător al Mântuitorului.

Știm cine a fost Sfântul Ilie, îi cunoaștem mărturisirea de credință chiar și numai prin fiecare rostire a numelui său care înseamnă ”Domnul e adevăratul Dumnezeu” știm ce a făcut, știm cum a trăit, însă nu putem măcar a încerca să culegem din această sfântă sărbătoare un mesaj pentru astăzi. Un mesaj pentru noi. Și dincolo de descoperirea personală a fiecăruia dintre noi, poate că tocmai în momentul coborârii focului asupra jertfei sale, prin care de altfel a și desființat cultul lui Baal, putem afla un bun motiv de stăruință în vremurile lui 2020.

Sfântul Ilie era unul singur, iar preoți ai lui Baal 450, însă prin credința, stăruința și nădejdea nestrămutată în Dumnezeul său a reușit a birui asupra celor 450. Desigur, vremurile sunt altele, iar provocările, de asemenea, altele (”Vrem spitale, nu catedrale!”).

Întoarcerea la credinţă, la modelul de viaţă al acestui mare profet care, dacă îl cinstim şi îl imităm după putere, ne ”izvorăşte tămăduiri”, ne-ar putea fi mesajul. Iar odată întorși la credință, odată redobândită puterea de a jertfi dezinteresat dragostea noastră asupra asupra oamenilor, animalelor și naturii, cum ar putea Dumnezeu să nu trimită ”focul Său” (mila Sa) asupra inimilor celor 450 cu mult înmulțiți astăzi?

Să ne ajute Dumnezeu ca viața Sfântului Ilie să ne fie pavăză și luminător pe drumul spre Acasă, iar celor care îi purtați numele și învățăturile, mulți ani cu bunătate, frumos şi sănătate!

La mulți ani!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.