Național Ultima oră
Au început lucrările de restaurare a ”Casei Elisabeta Rizea”. Casa eroinei de la Nucșoara va fi transformată în muzeu
Au început lucrările de restaurare a ”Casei Elisabeta Rizea”. Casa eroinei de la Nucșoara va fi transformată în muzeu
19/07/2020 ⋅ 0 comentarii

Casa fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea, de la a cărei naștere tocmai s-au împlinit 108 ani, va fi transformată în muzeu, urmare a unui proiect inițiat de strănepotul acesteia, Bogdan Vârvoreanu. Ieri, 18 iulie, reprezentanții Asociației Elisabeta Rizea au făcut anunțul mult așteptat. 

”Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al vostru, al celor care ați contribuit prin donații, am demarat lucrările de consolidare și restaurare a ”Casei Elisabeta Rizea” din Nucșoara!”

Până în acest moment a fost ridicată o troiță în memoria Elisabeteti Rizea și a grupului de rezistență armată anticomunistă Haiducii Muscelului”, realizată de meșterul local Nicu Onea din satul Mușetești, s-a realizat releveul complet al casei în format digital, studiul TOPO și studiul GEO, proiectul de arhitectură și vizualizările 3D, a fost lansat site-ul proiectului pentru promovare, s-a realizat expertiza tehnică de consolidare cu o firmă specializată atestată MLPAT și Ministerul Culturii, și proiectul detaliat de consolidare. 


Proiectul CER este susținut de Casa Regală a României și de personalități ale vieții publice românești, dintre care amintim pe domnul Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, domnul ministru Nicolae Noica și domnul Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu. 

Toma Arnăuțoiu, Petre Arnăuțoiu și alți 14 oameni care i-au ajutat în timpul anilor de prigoană au fost condamnați la moarte de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a și executați în noaptea de 18 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.

Scopul proiectului îl constituie repararea și transformarea casei bătrânești degradate în CASĂ MEMORIALĂ CU CIRCUIT PUBLIC, parte a unui complex mai amplu, care include o mică sală multifuncțională pentru seminarii, șezători și proiecții de film, o grădina de vară precum și o anexă - casă de oaspeți. 

”Ne dorim un SPAȚIU VIU și interactiv, un SPAȚIU AL MEMORIEI ROMÂNEȘTI, în care strănepoții Elisabetei Rizea să-i primească pe toți cei interesați de povestea eroinei din Nucșoara și a partizanilor din Subcarpați: grupul de rezistență ”Haiducii Muscelului”.”

 

Inițiatorii acestui proiect fac un apel către toți cei care o iubesc pe Elisabeta Rizea să doneze.

”Acest proiect este un proiect de suflet care nu poate reuși decât cu sprijinul vostru, al tuturor românilor. Pentru a continua proiectul și a-l duce la bun sfârșit, avem nevoie de ajutorul vostru. Căutăm în continuare sponsori, persoane fizice și juridice, pentru a acoperi toată suma necesară. Facem un apel către toți cei care o iubesc pe Elisabeta Rizea să doneze.”

Ce care doresc să pună o cărămidă la acest proiect pot dona aici:

BANCA TRANSILVANIA, sucursala București

IBAN Cont RON: RO30BTRLRONCRT0383835101

IBAN Cont EUR: RO77BTRLEURCRT0383835101

SWIFT: BTRLRO22


Foto: Asociația Elisabeta Rizea

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.