Național Life Ultima oră
Strigătul de ajutor al unui deținut politic arădean, descoperit între zidurile Cazinoului din Constanța
Strigătul de ajutor al unui deținut politic arădean, descoperit între zidurile Cazinoului din Constanța
10/05/2020 ⋅ 0 comentarii

Zidurile Cazinoului din Constanța au început a prinde glas. Un glas de dincolo de vremuri adus la lumină odată cu începerea lucrărilor de reabilitare începute nu de mult la Cazinoul de la malul mării. 

Strigătul de ajutor scris pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, în urmă cu aproape 69 de ani (31 decembrie 1951), este semnat de Botoş Dumitru din judeţul Arad şi alţi 13 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.

”Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre,  Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”

O mărturie pentru viitor, scrisă pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, mesajul este dovada incontestabilă a trecutului, lăsat cu speranța că într-o zi, familiile și prietenii vor ști că pe 31 decembrie 1951 acești oameni au fost în viață și au lucrat la reclădirea Cazinoului.

Reputatul arhitect Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădau să colaboreze cu echipa de restaurare a monumentului istoric, a vorbit despre scrisoarea deținuților zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului:

”Este un sentiment înduioșător, este la fel ca atunci când găsești în mare sau ocean câte un bilețel într-o sticlă. Vorbim despre niște oameni care nu știau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduși aici parcă spre exterminare, mulți dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu știau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă și iată că astăzi legenda devine un adevăr. Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decoperată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viață așa că s-au gândit să scrie niște gânduri simple și s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Știm că unul dintre ei era din Arad, despre alții nu știm nimic”, a spus Radu Cornescu, conform unei postări pe pagina oficială a Primăriei Constanța.

Fereastra scoică dinspre mare din sala de spectacole a Cazinoului, construită în oglindă cu cea dinspre Acvariu, a fost zidită în anii 1950 pentru construcția unei noi încăperi. 

Echipa de restauratori a decis ca în cadrul lucrărilor care se desfășoară în prezent să repună în valoare această fereastră, o opera de artă proiectată de arhitectul Daniel Renard.Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.