Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Liturghie Arhierească în Joia Patimilor, la Catedrala Veche. Paștile au fost sfințite și vor fi împărțite credincioșilor de voluntari
Liturghie Arhierească în Joia Patimilor, la Catedrala Veche. Paștile au fost sfințite și vor fi împărțite credincioșilor de voluntari
16/04/2020 ⋅ 0 comentarii

”Cine mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia, în ziua cea de apoi. Căci trupul Meu este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură” (Ioan 6, 54-55).

În Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Patimilor, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Veche din Cetatea Aradului. 

Cutremurătoarea zi în care aflăm, Joia Mare, este ziua în care comemorăm și retrăim momentele de dinaintea Răstignirii Domnului pe Cruce: Spălarea picioarelor ucenicilor Săi, Cina Cea de Taină (instituirea Sfintei Euharistii), Sărutul trădării lui Iuda, prinderea de către armata romană și judecarea... Dragostea judecată!

”Ceea ce trebuie subliniat în această zi, este faptul că din dragoste pentru noi S-a oferit pe Sine ca preț de răscumpărare. El pătimește pentru noi, pentru ca noi să participăm la dragostea și sacrificiul Său, să ne facem părtași Lucrării lui Dumnezeu pentru noi. Comemorăm și ne facem părtași. În această comuniune, mergem alături de Mântuitorul an de an, pentru că viața noastră este un permanent urcuș către Ierusalimul cel ceresc. 

Astăzi, Dumnezeu pătimește pentru noi. Dumnezeu îndură suferințe și necazuri pentru noi. Astăzi, Dumnezeu este asuprit, condamnat și răstignit pentru noi. Și toate acestea din iubire față de noi. O iubire nemărginită. 

În cadrul Sfintei Liturghii, după rânduiala Bisericii, am scos Sfântul Agneț pentru bolnavi, iar la final am înălțat rugăciuni de binecuvântare și sfințire a Paștilor, pentru ca dumneavoastră, cei care sunteți acasă, primindu-le, să fiți încredințați de binecuvântarea Bisericii, de păstrarea comuniunii și spre bucuria întâmpinării marelui praznic al Învierii Domnului. 

Păstrând rânduiala și înțelegând situația specială în care ne aflăm, v-am pomenit pe toți la Sfânta Liturghie. Și chiar dacă nu ați fost cu trupul în biserici, ați fost cu sufletul în această frumoasă comuniune. Fiți binecuvântați cu toții! Dumnezeu să vă dea putere să parcurgeți acest timp cu multă dragoste, înțelegere, armonie, încredințați fiind totodată de toată dragostea și rugăciunile noastre”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în cuvântul de învățătură așezat la sufletele tuturor celor care astăzi ar fi dorit să fie în Sfintele biserici dar, din cauza epidemiei, nu au putut. 

Cum vor fi distribuite Sfintele Paști și Sfânta Lumină 

Conform ultimului acord încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne, Sfintele Paști și Sfânta Lumină vor fi distribuite astfel: 

1.Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 –00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.

2.Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

Mai multe detalii, AICI

Dumnezeu să ne ajute tuturor!

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.