Scriitorul Radu Vancu a fost invitat oficial la Festivalul de literatură de la New York. Anunțul a fost făcut de Institutul Cultural Român de la New York, de Ziua Internațională a Scriitorilor.
„Astăzi, 3 martie, sărbătorim Ziua Internațională a Scriitorilor, un moment de recunoaștere a puterii literaturii și a rolului vital pe care scriitorii îl joacă în modelarea culturii, promovarea dialogului și apărarea libertății de exprimare. Cu această ocazie specială, suntem încântați să vă anunțăm că Radu Vancu unul dintre cei mai distinși scriitori, poeți și eseiști ai României, și fost președinte al PEN România, a fost invitat oficial să participe la ediția aniversară de 20 de ani a PEN World Voices Festival organizată de PEN America care are loc în luna mai în New York!”, au scris reprezentanții ICR New York pe Facebook.
La rândul său, scriitorul Radu Vancu și-a exprimat bucuria la aflarea invitației de a participa la PEN World Voices.
„Tare mult mă bucură ce a postat ICR New York aseară: anume că sunt invitat de PEN America la festivalul PEN World Voices. Cu atât mai mult cu cât, din ce spune ICR New York, e doar a doua oară când e invitat un scriitor român. Primul a fost Mircea Cărtărescu, acum 12 ani, invitat de Salman Rushdie.Mulțumesc pentru invitație, PEN America, e o bucurie & o onoare. Și mulțumesc pentru toată munca fantastică, ICR New York.”, a spus scriitorul.
Aceasta marchează a doua participare a României la acest prestigios festival, după invitația lui Mircea Cărtărescu de acum 12 ani a fondatorului festivalului, Salman Rushdie. Festivalul PEN World Voices este una dintre cele mai importante adunări literare din lume, oferind scriitorilor o platformă unică pentru a-și împărtăși vocile, perspectivele și moștenirea literară cu publicul global. Festivalul promovează dialogul între culturi și evidențiază importanța libertății de exprimare — valori profund rezonante cu tradiția literară a României.
O voce proeminentă în literatura română contemporană, Radu Vancu nu este doar un poet, romancier și traducător foarte apreciat, ci și un activist dedicat democrației și drepturilor omului. Munca sa explorează adesea teme de identitate, reziliență și justiție socială și a jucat un rol cheie în apărarea libertății de exprimare și independenței culturale în România. Atât prin literatură, cât și prin activism, el a fost un susținător ferm al angajamentului civic, contribuind la mișcările democratice majore din ultimii ani.
„Prin participarea la un eveniment atât de renumit, scriitorii români capătă vizibilitate internațională, se implică în schimburi semnificative cu colegii autori și contribuie la discursul literar global contemporan. Ne mândrim cu promovarea culturii românești pe tot globul prin cele 18 reprezentări ale Institutului Cultural Român, și în SUA, prin implicarea în unele dintre cele mai influente evenimente literare. Această invitație este o dovadă a relevanței globale a literaturii române și a puterii durabile a povestitorilor săi.”, au mai adăugat reprezentanții ICR.
Foto: Facebook / Radu Vancu
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.