Național Cultură Ultima oră
Arhivele Naţionale ale României lansează seria de minidocumentare ”Istorii din Arhive”. Astăzi, o rețetă de cozonac de acum 150 de ani
Arhivele Naţionale ale României lansează seria de minidocumentare ”Istorii din Arhive”. Astăzi, o rețetă de cozonac de acum 150 de ani
09/04/2020 ⋅ 0 comentarii

Începând de astăzi, Arhivele Naţionale ale României ne propun să vizionăm săptămânal, sub titlul „Istorii din Arhive”, o serie de clipuri video realizate de arhiviști, prin intermediul cărora ne sunt prezentate documente mai vechi sau mai noi, păstrate în fondurile şi colecţiile Arhivelor Naţionale. 

Prin acest proiect ne dorim să compensăm limitările impuse de distanţarea socială, intermediindu-vă o apropiere virtuală de documentele istorice. Cu ajutorul acestor mărturii din arhive, vă oferim câteva crâmpeie de viață din trecut, ipostaze diverse ale traiului cotidian, fie că este vorba de vechi obiceiuri, leacuri, descântece, poezii sau de momente care au influenţat destine.

Istoria a lansat provocări fiecărei generaţii în parte, iar arhivele reflectă modul în care, prin echilibru și prin banala rutină zilnică, oamenii au reuşit să depăşească momente dramatice, la fel ca acelea pe care le trăim astăzi. Iar mâine, când aceste zile vor fi și ele istorie, experiențele noastre le vor fi de folos urmașilor, așa cum nouă, azi, ne sunt de folos învățăturile celor ce au trăit înaintea noastră”, au transmis reprezentanții Arhivelor Naționale ale României. 

Şi, pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, primul episod al „Istoriilor din Arhive” ne prezintă o reţetă de ”cozonac foarte bun”, folosită de străbunicele noastre în urmă cu 150 de ani.

 

Scenariul și prezentare: dr. Claudiu Victor Turcitu, șeful Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale și Colecții

Imaginea și montajul: Alexandru Mihnea Turcitu

 

 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.