Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Sărbătoare la biserica ortodoxă din Cetatea Ineului. Pictura și catapeteasma restaurată, sfințite de ierarhii arădeni și Mitropolitul Banatului
(FOTO) Sărbătoare la biserica ortodoxă din Cetatea Ineului. Pictura și catapeteasma restaurată, sfințite de ierarhii arădeni și Mitropolitul Banatului
10/11/2019 ⋅ 0 comentarii

  Momente de mare bucurie duhovniceasă pentru credinicoșii din Cetatea Ineului, care, astăzi, în Duminica a 25-a după Rusalii, au participat la Sfânta Liturghie arhierească și la Slujba de Sfințire a picturii, catapetesmei și lucrărilor de refacere a exteriorului bisericii din localitate. Bucuria le-a fost cu atât mai mare cu cât în mijlocul lor s-au aflat trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. 

  Bucurie, rugăciune, zâmbete, costume populare. Toate într-o biserică ce s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru copiii, tinerii și vârstnicii care au ales ca timpul acestei zile de 10 noiembrie să fie petrecut cu folos și în Dumnezeu așezat. 

„Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău, ca pe tine însuţi". 

  Într-un cuvânt cu putere multă, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a vorbit credincioșilor despre Pilda Samarineanului milostiv, aducând-o în prezentul fiecăruia dintre participanții la Sfânta Liturghie, spunând că, deși Ineul este un oraș liniștit, totuși, venind spre biserică a văzut foarte mulți oameni ”căzuți între tâlhari”. Toți acei oameni care, deși Duminică și timpul Liturghiei fiind, totuși nu au luat calea bisericii ci s-au lăsat prinși în mijlocul ”tâlharilor” vremurilor care îi țin departe de Dumnezeu. Tocmai de aceea, sfatul ÎPS Ioan către cei prezenți a fost ca în primul rând să se arate milostivi față de cei din familie și să îi aducă la Sfânta Liturghie ”pentru că dacă nu cu soțul, soția și copiii tăi nu ești milostiv atunci cu cine vei fi?”.

  Vorbind și în sensul propriu al cuvântului ”milostiv”, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să nu își întoarcă privirea de la cei nevoiași, iar acum în pragul iernii să își îndrepte pașii cu ”un brat de lemne” mai ales către cei bătrâni care se bucură de fiecare dimineață în care mai văd lumina zilei. De asemenea, ÎPS l-a felicitat pe Părintele Paroh Adrian Zaha și pe credincioși pentru efortul depus ca biserica din Ineu să arate așa cum este ea astăzi. 

”Învățătorule, bine este ca noi să fim aici și să facem trei colibe, una Ție, una lui Moise și una lui Ilie, neștiind ce spune” (Luca 9)

Așa și-a început cuvântul de învățătură Părintele Paroh Adrian Zaha, Protopop al Ineului. 

”Timpul pe care îl petrecem este trecător, dar unic în aceeași măsură, de aceea cred că trebuie trăit cu intensitate și responsabilitate pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie ca noi toți să trăim cu gândul la veșnicie și la Împărăția Cerurilor spre care țintim. Iată-ne, așadar, acum trăind un moment unic în viața multora și a mea chiar ca preot, însă pentru că gândul trebuie să ne fie mereu la Hristos Cel viu, m-am gândit la praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului și am început să vă vorbesc folosindu-mă de cuvintele Sf. Apostol Petru, care fiind martor la acea minune a considerat că liniștea și pacea din acel moment nu puteau fi comparate cu nimic din ceea ce trăise până atunci și neștiind ce zice a considerat că ar trebui să nu mai plece de acolo. Aproape la fel și eu,”neștiind ce să zic” sau ce să adaug la cele ce au fost deja, pentru a marca momentul la care suntem martori, vrând ca și Sf. Apostol Petru să opresc timpul în loc, cred cu tărie că această zi se poate încadra la capitolul istorie a orașului Ineu, dar mai ales a Parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Ineu. Ca o stea luminoasă pe bolta cerească și ca un reper de mare valoare pentru noi, cei de aici, stă mărturie printre altele și măreața bisercă în care ne găsim și care astăzi s-a gătit ca o mireasă ”plină de grandoare și încărcată de ani”, care ne vorbește despre ineuanii de altădată, care au fost și sunt oameni gospodari, de cuvânt și serioși, dar mai ales credincioși, de aceea și noi, generația acestor timpuri sperăm nu numai să facem istorie ci să ne ridicăm la înălțimea înaintașilor”, a spus Părintele Adrian Zaha.

  Un moment deosebit a fost și acela în care Părintele Dan Turean a primit din partea ierarhilor arădeni rangul de iconom și arhiereasca binecuvântare pentru lucrarea depusă  în mijlocul credincioșilor. 

”Călăuzindu-ne și de sfatul Sfântului Apostol Pavel, care în Epistola I către Corinteni spune că ”preoții, care își țin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste” (5,17), pe temeiul încredințării ce ne-am făcut despre osârdia și lucrarea duhovniceasă și gospodărească depusă cu râvnă statornică de Preacucernicul Preot Dan Turean din Parohia Ineu, am socotit de bine a acorda Preacucerniciei sale rangul de Iconom în semn de deosebită prețuire și părintească dragoste, dându-i în același timp arhiereasca noastră binecuvântare de a purat însemnele acestui rang”

   În zi de aleasă sărbătoare și în semn de mulțumire și prețuire, în numele clerului și credincioșilor, ÎPS Ioan a primit o icoană cu Sfântul Ierarh Sava Brancovici, originar de pe aceste meleaguri și care în anul 2020 împlinește 400 de ani de la naștere. 

 Cum astăzi este o zi importantă pentru România, prin alegerea președintelui, la sfârșitul Sfintei Liturghii, cei trei ierarhi au mers împreună LA VOT în Cetatea Ineului. 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.